"Mušje dirke" 2015, 13. GRAN PRIX

 

Priprave na prireditev
Brez velikega truda pri pripravah ne gre in bil je velik, saj je letošnja več kot uspela! Ponudila je namreč veliko vsem, za kar gre največja zahvala srčni gonilni sili društva Aleksandru Štruklju in vsem članom in članica, krajanom in krajankam in tudi drugim, ki so jo pripravljali in sooblikovali, udeležencev tekmovanj in tistim, ki so jih prišli pogledat. In seveda naši občini.

Besedo dve o pripravah na dogodek, ki so se začele že v mesecu februarju, ko smo mrzlično iskali dober ansambel, se dogovarjali, kdo bo letos povezoval program, ker smo želeli nekaj novega. Formalne zadeve so se pričele urejati dva meseca prej (zbiranje soglasij za zemljišča v Bizjaku, soglasje z občino in VURSOM, Upravno enoto Nova Gorica, gasilci, reševalci, rezervacijami razne opreme, WC-ji). V zadnjem mesecu pred prireditvijo smo mrzlično iskali primeren tip in barvo majice, s katero želimo biti v društvu prepoznavni in tako prikazati obiskovalcem, kako smo urejeni in angažirani na prireditvi. Efektivne priprave so potekale cel teden pred dogodkom. Pri urejanju prizorišča je bilo vsak dan aktivnih vsaj dvajset članov društva, na dan prireditve pa smo prireditev izpeljali večinoma z okoli šestdesetimi člani društva. Zvečer so nam pri redarstvu priskočili na pomoč še nekateri člani PGD Avče.
Lanska novost, ki smo jo uvedli s postavitvijo dirkališča za osle pri igrišču v Levpi se je tudi letos zelo dobro obnesla. Predvsem zato, ker je bila vročina na dan prireditve neizprosna. Uredili smo brežino kot tribuno s sedišči v senci, s pogledom na dirkališče, kar je bilo za gledalce zelo dobrodošlo.

Program
S prireditvijo smo pričeli ob 16. uri z otvoritvenim nastopom harmonikaša Vida Žabarja. Sledila sta pozdrava predsednika ŠKT društva Levpa Aleksandra Štruklja in podžupana Občine Kanal Marka Bucika. Oba sta potrdila, da je potrebno tradicijo nadaljevati ter tako ohranjati vezi sodelovanja in združevanja.
Domačini, ki se še spomnijo starih običajev, so prikazali, kako so včasih kmetje na hrbtu nosili bremena sena težka od 50–70 kg. Bremena so bila zvezana z vrvjo in kmetje so jih nosili iz težje dostopnih senožet do skednja ali kope, ki se jo je tudi letos gradilo ob prizorišču dogajanja.

»Mušje dirke« so imele tri večje sklope.

  • Gran Prix Levpa 2015

Kvalifikacijska mušja dirka, za njo Dirka za finale. Zmago je odnesla  tokrat ženska predstavnica Nuša Madon z Šmarij pri Braniku z oslom Sivkom. Čestitamo! Drugo mesto je osvojil Jordan Bratuž iz Šempetra z oslom Borom, tretje mesto pa je osvojil Vasja Miklavčič iz Renč z oslico Ero. Čestitamo!
 

  • Mušji šou sli ustanovitev Prostovoljnega gasilskega društva Levpa – naborništvo kandidatov

Ozadje zgodbe šova je naslednje: zaradi vse večjih sušnih obdobij in krize s pitno vodo ter tudi možnosti požarov smo se v Levpi odločili, da ustanovimo PGD Levpa. Do sedaj so nam vedno na pomoč priskočili kolegi iz Avč in Kanala vendar, ker sami ne zmorejo vsega dela, je čas, da tudi Levpa dobi PGD. Kot se za pravo PGD spodobi, bodo v njem delovali samo najboljši gasilci. V ta namen bomo pripravili tekmovanje, na katerem se bodo pomerile dvojice prijavljenih tekmovalcev.
Naloga je bila naslednja:

  • Oba tekmovalca sta pripravljena na startu in ob znaku piščalke stečeta na drugo stran tekmovališča med ovirami, kjer ju čaka gasilska oprema (obleka in čelada), katero morata pravilno obleči.
  • Nato stečeta spet na drugo stran tekmovališča, kjer ju čaka muš, dve vedri in voda. V vedri zajameta vodo, jo obesita na muša in ga odpeljeta po progi na drugo stran, kjer je označen prostor za ''gašenje''.
  • Vedri morata biti ves čas obešeni na mušu in ju tekmovalca ne smeta nositi v rokah; lahko pa vedroma pridržita ravnotežje.
  • Na prostoru za gašenje vodo iz veder prelijeta v pripravljeno brentačo in nato s skupnimi močmi (en od tekmovalcev črpa, drugi gasi) podirata pripravljene tarče.
  • Igre je konec, ko podreta vse tarče ali jima zmanjka vode za gašenje (to nakažeta z mahanjem rok).
  • Uvrstitev tekmovalcev je sestavljena iz časa opravljanja naloge + pribitka v vrednosti 10 sekund za vsako nepodrto tarčo.


Najkrajši čas preizkušnje je imela ekipa Drejšču in Baštonu, Aleš Šuligoj in Gregor Vončina, iz Zabrda. Čestitamo! S tem sta postala uradna člana PGD Levpa in imela čast varovanja kope iz sena na sami prireditvi, katero so pripravljali v popoldanskih urah. 2. mesto je pripadlo ekipi Dva muša, Filip Skrt in Žiga Pavšič, iz Levpe, 3. mesto pa ekipi Lam, Tolminski Lom, v sestavi Andrej Lepušček in Sandi Štrukelj. Čestitke!

  • Zmagovalec težke kategorije

Na prireditvi jo sodeloval tudi muš Cepec, pod vodstvo Andreja Levpuščka, ki je po svojih karakteristikah nesporni zmagovalec v najtežji kategoriji. Gre za velikega muša, ki se lahko primerja s konjem.
Ker je bil pozitiven na doping testu, ga je komisija diskvalificirala s tekmovanja Gran Prix Levpa 2015. Da bi lahko vseeno pokazal svoje nesporne veličine smo pripravili tekmovanje, v katerem lahko kdorkoli kot izzivalec tekmuje z mušem po svoji izbiri v dirki dolgi tri kroge. Zmagovalec si je prislužil ''pas velterske kategorije''. V dirki je Cepca  izzivalo  pet najmočnejših oslov na tekmovanju in po težkem dvoboju v napeti dirki med Cepcem in Sivkom, je prevzel pokal Matjaž Orel iz Šmarij z oslom Sivkom. Poleg pokala je prejel še večjo leseno samokolnico, ki mu jo je podaril naš član društva Tomšič Jušto. Čestitke Matjažu in Sivku!

Zmagovalci so prejeli pokale, vsak tekmovalec pa je prejel medaljo in majico društva, z logotipom Občine Kanal ob Soči, največjim sponzorjem prireditve.
Povezovalca programa Strašni Jože Kranjc in Marjan Malibu, sta se odlično vklopila v dogajanje na prizorišču, kljub temu, da sta prvič sodelovala na mušjih dirkah.

Za tem smo občudovali nastop twirlerk iz Športnega twirling kluba Deskle in Folklorna skupina iz Kala nad Kanalom.
Balzam za oči je bilo občudovanje umetnosti twirlinga skozi plesne, akrobatske in gimnastične elemente, v povezavi s twirling palico, ob glasbeni spremljavi, desklanskih twirlerk, ki uspešno nastopajo tako doma kot v tujini.
Za njimi je nastopila Folklorna skupina Kal nad Kanalom, ki je bila spomladi 2011 ustanovljena z namenom, da združuje ljudi, ki jih preteklost navdihuje s spodbudo in zavzetostjo, da prihodnost ne bi bila oropana lepih vrednot in bistva žive dediščine. V kalskih »tahmašnih« oblekah, s katerimi poustvarjajo oblačilni videz domačinov na prelomu iz 19. v 20. stoletje, so se plesalci zavrteli ob spremljavi godcev Nikoli mlajši. Predstavili so se z po ljudskem izročilu ohranjeno pesmijo »Pa ta je lep«, ki jo je skupaj s kalskim plesom sedem šrit v splet primorskih plesov povezal mentor Marko Prapertnik.

Zvečer je bila družabna tombola, za njo pa Ansambel Malibu, s katerim se je ob prijetni glasbi plesalo pozno v poletno noč …

 

Fotogalerija:

ozio_gallery_nano