Čistilna akcija v Levpi

V soboto, 11. marca so člani ŠKT društva Levpa organizirali prvo čistilno akcijo v letošnjem letu. Zbirno mesto je bilo ob 9.00 v Športnem parku Levpa, kjer so se člani društva opremili z vsemi potrebnimi pripomočki in se odpravili na delo. Glavni namen akcije je bil predvsem čiščenje glavnih in deloma stranskih prometnih poti ter ureditev nekaterih prostorov društva. Čiščenja se je udeležilo kar nekaj vestnih članov, ki so sončno sobotno dopoldne izkoristili za dobro delo in druženje. S čistilno akcijo so krajani KS Levpa želeli izboljšati videz okolja, v katerem bivajo. Glede na to da živijo na vasi, so bili najbolj šokirani nad količino smeti, ki je ležala ob cestah, saj je bilo le teh res ogromno.

 

Kljub temu da se vsakodnevno ozavešča o skrbi za okolje smo ljudje še vedno zelo malomarni. Če želimo živeti v sožitju z naravo in uživati vse njene dobrine, bomo morali tudi mi zanjo poskrbeti drugače nam bo prej ali slej obrnila hrbet. Zato še en dobronamerni nasvet vsem: preden vržete vrečko, pločevinko, plastiko ali kakršnokoli smet skozi okno avtomobila dvakrat premislite, kaj boste s tem naredili dobrega za okolje in posledično tudi zase. Morda se že za ovinkom nahaja smetnjak, ki bo z veseljem sprejel vaše smeti, narava pa vam bo za to dejanje zelo hvaležna.

 

Utrinki:

ozio_gallery_nano

Ljwpske wce

Na pustno soboto, 18. februarja je iz štal v KS Levpa zbežalo 26 ljwpskih wc. Številčna čreda, ki jo je poskušal ukrotiti pastir Izidor Čoban, je brezglavo tekala po levpskih vaseh, se zadrževala v hišah, pojedla in popila vse kar je videla pred seboj in poskrbela za pravo razdejanje. Pastirju je delo oteževal tudi strašni volk (»vuk«), ki je ovce preganjal, jih lovil, napadal in kakšno na žalost tudi razcefral. Od zgodnjih jutranjih pa vse do poznih večernih ur je pastir poskušal ovce spraviti v red ampak se je stanje iz ure v uro slabšalo, zato je iz samega obupa tudi on podlegel pijači. Na koncu dneva je nekaterim izmučenim ovcam le uspelo najti pot domov medtem ko so druge na potepu vztrajale vso noč.

 

Levpska mladina se je ponovno izkazala s skupinsko masko. Letos so se odločili za ovce, ki jih znajo, po njihovem mnenju, najbolje predstaviti sploh ko popijejo kak kozarček. Priprave za pust so se začele že začetek januarja. Punce so poskrbele za kostume medtem ko so fantje poskrbeli za avto (»wz«), da so vse tehnikalije štimale. Poleg kostumov in pustnega wza pa je bilo potrebno pripraviti in okrasiti še nakladalko, da je del ovc lahko na pustni dan prevažal sedaj že dolgoletni pustni šofer Albin Levpušček. Vsak se je po svojih močeh potrudil, da je bilo na pustno soboto vse pripravljeno in da so bili krajani znova navdušeni nad njihovo domišljijo. Levpska mladina se zahvaljuje ŠKT društvu Levpa, ker jim vsako leto sofinancira del materiala, ki ga potrebujejo za izdelovanje pustnih mask in obljublja, da bo naslednje leto spet poskrbela za nepozabno pustno vzdušje.

V soboto, 26. novembra 2022, se je v večnamenski dvorani v Levpi odvijala delavnica izdelave adventnih venčkov, ki jo je vodila krajanka Nataša Žabar.

 

Glede na to, da so adventni venčki obvezna sestavina decembrskega časa in v tem mesecu postanejo središče naših domov, se je na delavnici zbralo veliko število pridnih in spretnih rok, ki so sobotno dopoldne izkoristile za ustvarjanje. Za izdelavo venčkov so udeleženke uporabljale različne naravne materiale, pentlje, perlice, suho sadje in druge božične motive. V sproščenem in že nekoliko predprazničnem vzdušju so začeli nastajati unikatni adventni venčki čudovitih dekoracij, ki bodo na naših mizah zagotovo pritegnili pozornost in poskrbeli za čudovite praznične dni.

V soboto, 29. oktobra, se je v večnamenski dvorani v Levpi odvijala "Zavestna ustvarjalnica žive kuhinje s hranljivimi, lokalnimi sestavinami". Brezplačno delavnico, ki sodi med dejavnosti projekta "Vzpostavitev pogojev za EKO regijo BO JA", je organiziral vodilni partner projekta – LAS Dolina Soče.

OTVORITEV PRENOVE IGRIŠČA V LEVPI

 Nekaj utrinkov iz otvoritve prenove igrišča v Levpi.