Ljwpske wce

Na pustno soboto, 18. februarja je iz štal v KS Levpa zbežalo 26 ljwpskih wc. Številčna čreda, ki jo je poskušal ukrotiti pastir Izidor Čoban, je brezglavo tekala po levpskih vaseh, se zadrževala v hišah, pojedla in popila vse kar je videla pred seboj in poskrbela za pravo razdejanje. Pastirju je delo oteževal tudi strašni volk (»vuk«), ki je ovce preganjal, jih lovil, napadal in kakšno na žalost tudi razcefral. Od zgodnjih jutranjih pa vse do poznih večernih ur je pastir poskušal ovce spraviti v red ampak se je stanje iz ure v uro slabšalo, zato je iz samega obupa tudi on podlegel pijači. Na koncu dneva je nekaterim izmučenim ovcam le uspelo najti pot domov medtem ko so druge na potepu vztrajale vso noč.

Levpska mladina se je ponovno izkazala s skupinsko masko. Letos so se odločili za ovce, ki jih znajo, po njihovem mnenju, najbolje predstaviti sploh ko popijejo kak kozarček. Priprave za pust so se začele že začetek januarja. Punce so poskrbele za kostume medtem ko so fantje poskrbeli za avto (»wz«), da so vse tehnikalije štimale. Poleg kostumov in pustnega wza pa je bilo potrebno pripraviti in okrasiti še nakladalko, da je del ovc lahko na pustni dan prevažal sedaj že dolgoletni pustni šofer Albin Levpušček. Vsak se je po svojih močeh potrudil, da je bilo na pustno soboto vse pripravljeno in da so bili krajani znova navdušeni nad njihovo domišljijo. Levpska mladina se zahvaljuje ŠKT društvu Levpa, ker jim vsako leto sofinancira del materiala, ki ga potrebujejo za izdelovanje pustnih mask in obljublja, da bo naslednje leto spet poskrbela za nepozabno pustno vzdušje.

Utrinki:

ozio_gallery_nano