V soboto, 29. oktobra, se je v večnamenski dvorani v Levpi odvijala "Zavestna ustvarjalnica žive kuhinje s hranljivimi, lokalnimi sestavinami". Brezplačno delavnico, ki sodi med dejavnosti projekta "Vzpostavitev pogojev za EKO regijo BO JA", je organiziral vodilni partner projekta – LAS Dolina Soče.

Namen delavnice je bil udeleženkam predstaviti hranljivo, lokalno in ekološko hrano ter vanjo investirati, naučiti se, kako spremeniti svoje misli in čustva, izbirati prave vrednote, ki izboljšajo kakovost bivanja, ter ustvariti harmonijo v družini, želodčkih in denarnici. Delavnica, ki je potekala ves dan, je vsebovala najprej teoretični del, nato pa so se udeleženke lahko preizkusile tudi v praksi. V prvem delu je Greta Černilogar, vodja projektnega oddelka iz Posoškega razvojnega centra, predstavila vsebino projekta in njihovo namero o vzpostavitvi EKO regije. Nato pa je sledilo predavanje zunanje izvajalke Alexandre Pi Bachel iz podjetja Satyam, ki je razložila sam koncept žive kuhinje in poudarila, da se živa kuhinja začne že s pridelavo bio semen, nato pa nadaljuje tudi v sami uporabi in kuhi. V praktičnem delu so udeleženke skupaj z izvajalkama delavnice pripravile namaze iz maslenega fižola s pečenim česnom in paradižnikom, namaz iz čičerike, dve vrsti juhe – jesensko juho ter česnovo juho s timijanom –, krekerje, socco po domače, slane mafine s sušenimi paradižniki in olivami, aromatični sladki bučni kruh, nadevana jabolka in hruške s proseno kašo, kakijem in medenim prelivom ter grizljajčke iz rumene polente s kostanjem, gobami in karamelizirano čebulo.

Za delavnico je bilo v Aktivu podeželskih žena ŠKT društva Levpa veliko zanimanja, po sami delavnici pa so udeleženke domov odšle obogatene z novim znanjem in koristnimi praktičnimi izkušnjami.

 

Utrinki iz delavnice ...

ozio_gallery_nano