Mušje dirke

MUŠI PREGNALI ČRNE OBLAKE

Tako kot pravi star slovenski pregovor: "V tretje gre rado", tako je po dveh letih sončno vreme v Levpi omogočilo da so Mušje dirke zopet požele svoj uspeh.

V nedeljo, 4. avgusta je ŠKT društvo Levpa organiziralo že 17. tradicionalne Mušje dirke. Ob 16h je prireditev otvoril domačin Vid Žabar s harmoniko, sledil je nagovor predsednika društva Aleksandra Štruklja ter pozdrav županije Tine Gerbec. Na začetku prireditve vreme ni obetalo in domačini so bili že v skrbeh da bo obiskovalce znova pregnal dež, ampak o dežju ne duha ne sluha. Prizorišče se je iz ure v uro bolj polnilo, šanki s hrano, pijačo in domačimi dobrotami pa so kar pokali po šivih. Zabavni program, ki sta ga povezovala Marjan Uljan in imitatorka Lucija Kavčič se je začel naprej s povorko in predstavitvijo tradicionalne oslovske vprege ter se nadaljeval s 17. Gran Prix Levpa, letos v malo drugačni preobleki kot prejšnja leta. V Levpo so prišle mlada brhka dekleta (izdelane lutke) ki so postale jahačice oslov, med dirko pa jih je spremljal tekmovalec, ki je skrbno pazil, da dekleta čimhitreje pridejo do cilja ne da bi padle z osla. Po zaključenih dirkah se je začel "Mušji šou", oslovske igre z naslovom Zgodba o levpskem vodovodu. Iger so se udeležili večinoma mladi tekmovalci, ki so s svojo zagnanostjo in mladostniško razposajenostjo poskrbeli da se je med gledalci slišalo bučno navijanje, predvsem pa smeh. Zmago, tako v Gran Prixu, kot v igrah sta na koncu slavila tekmovalca iz Žiri. Dnevni program se je ob 19. uri na igrišču zaključil s tombolo, katere glavna nagrada je bil denarni znesek v vrednosti 299€. Po podeljenih nagradah se je končno lahko začela zabava s skupino Malibu, ki je hitro napolnila tako plesišče kot šank, za njimi pa je do jutranjih ur igrala skupina Zvita Feltna, ki je poskrbela da je žur v Levpi zares uspel.

Organizatorji so z izpeljano prireditvijo zadovoljni, pravijo da so po dveh letih slabega vremena upali na sončno nedeljo in na množičen obisk, kar jim je tudi uspelo. Zahvaljujejo se vsem krajanom za pomoč pri sami izvedbi prireditve, vsem donatorjem in lastnikom oslov ter upajo da se prihodnje leto zopet vidijo v Levpi.

Tekst: Laura Skrt

Fotografije: Mitja Berlot in Miha Skrt

Fotogalerija:

ozio_gallery_nano

14. GRAN PRIX v Levpi - tako imenovane mušje (oslovske) dirke

ŠKT društvo Levpa je s pomočjo glavnega sponzorja Občine Kanal v nedeljo 7. avgusta uspešno izvedlo prireditev Mušje dirke.  Prireditev se je pričela ob 16. uri z otvoritvenim nastopom harmonikašev: Vid, Rok, Silvester. Sledila sta pozdrava od predsednika ŠKT društva  Levpa g. Aleksandra Štrukelja in župana OK g. Andreja Maffija. Oba sta potrdila, da je potrebno to tradicijo nadaljevati, ter tako ohranjati vezi sodelovanja in združevanja. Predsednik društva je predstavil svoje tri  osle in vprego (kareto), ki je bila sestavljena pred 50. leti in z njo še 30. let nazaj njegov stari tata z oslom prevažal poljščine iz polj. Sledila je prva in druga kvalifikacijska dirka GRAN PRIX.

"Mušje dirke" 2015, 13. GRAN PRIX

Priprave na prireditev
Brez velikega truda pri pripravah ne gre in bil je velik, saj je letošnja več kot uspela! Ponudila je namreč veliko vsem, za kar gre največja zahvala srčni gonilni sili društva Aleksandru Štruklju in vsem članom in članica, krajanom in krajankam in tudi drugim, ki so jo pripravljali in sooblikovali, udeležencev tekmovanj in tistim, ki so jih prišli pogledat. In seveda naši občini.

12. GRAN PRIX v Levpi

Pod okriljem ŠKT društva Levpa smo letos, v nedeljo 10. avgusta, izpeljali 12. tradicionalne mušje dirke - (oslovske dirke). Letošnja novost prireditve je bila predvsem ta, da smo vse dogajanje izvedli v športnem parku Levpa – igrišče, le parkirišče za avtomobile je ostalo na travniku v vasi Bizjak. Obiskovalci, ki jih je bilo okoli tisoč, so to novost z navdušenjem sprejeli. Z željo, da bi obiskovalcem predvsem dirke z osli, bile čim bolj vidne, smo na novo uredili varovalno ograjo na brežini, očistili robido z brežine in še marsikaj.

Fotogalerija:

ozio_gallery_nano

Pod okriljem ŠKT društva Levpa smo letos uspešno izpeljali že jubilejne 10. tradicionalne "Mušje dirke", tako imenovani 10. GRAN PRIX. Glede na to, da smo lani imeli deževno vreme, nam je za letošnjo prireditev huda vročina prav tako skrčila obisk. Prireditve se je udeležilo okoli 1.000 obiskovalcev; mnogi, predvsem starejši in družine z otroki, so potarnali, ker se prireditve niso mogli udeležiti zaradi pretoplega vremena. Nekateri bi se radi ogledali še vedno zanimive mušje ali oslovske dirke, drugi pa nastop humoristke Nataše Tič Ralijan - Analize.