MUŠI PREGNALI ČRNE OBLAKE


Tako kot pravi star slovenski pregovor: "V tretje gre rado", tako je po dveh letih sončno vreme v Levpi omogočilo da so Mušje dirke zopet požele svoj uspeh.

 

V nedeljo, 4. avgusta je ŠKT društvo Levpa organiziralo že 17. tradicionalne Mušje dirke. Ob 16h je prireditev otvoril domačin Vid Žabar s harmoniko, sledil je nagovor predsednika društva Aleksandra Štruklja ter pozdrav županije Tine Gerbec. Na začetku prireditve vreme ni obetalo in domačini so bili že v skrbeh da bo obiskovalce znova pregnal dež, ampak o dežju ne duha ne sluha. Prizorišče se je iz ure v uro bolj polnilo, šanki s hrano, pijačo in domačimi dobrotami pa so kar pokali po šivih. Zabavni program, ki sta ga povezovala Marjan Uljan in imitatorka Lucija Kavčič se je začel naprej s povorko in predstavitvijo tradicionalne oslovske vprege ter se nadaljeval s 17. Gran Prix Levpa, letos v malo drugačni preobleki kot prejšnja leta. V Levpo so prišle mlada brhka dekleta (izdelane lutke) ki so postale jahačice oslov, med dirko pa jih je spremljal tekmovalec, ki je skrbno pazil, da dekleta čimhitreje pridejo do cilja ne da bi padle z osla. Po zaključenih dirkah se je začel "Mušji šou", oslovske igre z naslovom Zgodba o levpskem vodovodu. Iger so se udeležili večinoma mladi tekmovalci, ki so s svojo zagnanostjo in mladostniško razposajenostjo poskrbeli da se je med gledalci slišalo bučno navijanje, predvsem pa smeh. Zmago, tako v Gran Prixu, kot v igrah sta na koncu slavila tekmovalca iz Žiri. Dnevni program se je ob 19. uri na igrišču zaključil s tombolo, katere glavna nagrada je bil denarni znesek v vrednosti 299€. Po podeljenih nagradah se je končno lahko začela zabava s skupino Malibu, ki je hitro napolnila tako plesišče kot šank, za njimi pa je do jutranjih ur igrala skupina Zvita Feltna, ki je poskrbela da je žur v Levpi zares uspel.

Organizatorji so z izpeljano prireditvijo zadovoljni, pravijo da so po dveh letih slabega vremena upali na sončno nedeljo in na množičen obisk, kar jim je tudi uspelo. Zahvaljujejo se vsem krajanom za pomoč pri sami izvedbi prireditve, vsem donatorjem in lastnikom oslov ter upajo da se prihodnje leto zopet vidijo v Levpi.

 

Tekst: Laura Skrt

 

Fotografije: Mitja Berlot in Miha Skrt

Fotogalerija:

ozio_gallery_nano