12. GRAN PRIX v Levpi

Pod okriljem ŠKT društva Levpa smo letos, v nedeljo 10. avgusta, izpeljali 12. tradicionalne mušje dirke - (oslovske dirke). Letošnja novost prireditve je bila predvsem ta, da smo vse dogajanje izvedli v športnem parku Levpa – igrišče, le parkirišče za avtomobile je ostalo na travniku v vasi Bizjak. Obiskovalci, ki jih je bilo okoli tisoč, so to novost z navdušenjem sprejeli. Z željo, da bi obiskovalcem predvsem dirke z osli, bile čim bolj vidne, smo na novo uredili varovalno ograjo na brežini, očistili robido z brežine in še marsikaj.

Prireditev je vezana na cerkveni praznik 5. avgusta,  Marije Snežne cerkve Nadavčah, ki jo organiziramo prvo nedeljo po tem datumu. V tej cerkvi je zjutraj ob 10. uri, daroval zlato mašo župnik g. Jože Vidrih.

S programom smo pričeli ob 16. uri, z uvodnim pozdravom predsednika društva g. Aleksandra Štruklja ter župana Občine Kanal g. Andreja Maffija.  Občina Kanal je glavni sponzor te prireditve, župan je z navdušenjem sprejel lepo število obiskovalcev in napovedal, da je potrebno takšno prireditve tudi v nadalje podpreti, saj  je prepoznavna daleč na okoli.

Sledile so tradicionalne mušje dirke in oslovske igre, kjer so tekmovalci z vprego morali prevažati bale sena. Med tekmovanjem, pa nas je spravljal v smeh še humorist gasilec Pepi s krasa in njegova žena.

Zmago na dirkah je odnesel Orel v Vipavo. V oslovskih igrah mušji šou, pa zmago odnesel Cepec v Drebočnik.

Ob 19. uri je bila izpeljana tombola, glavni dobitek 5m razžaganih drvi je dobila gospa iz Šempasa, drva pa je sponzoriral Beridan Samo iz kmetije pri Lukčevih Avšje. V času prireditve se je gradila še kopa iz sena, ta stari že skoraj pozabljen običaj so obiskovalci z zanimanjem občudovali. Aktiv kmečkih žena, pa je obiskovalce razvajal z domačimi dobrotami: pecivo, žganci, kislo mleko, jota, frtalja, kimnova kava in seveda nepogrešljivi ocvirki.

Kmalu po 20.uri, nam je zaigrala skupina Mambo kings, ki so z njihovim nastopom kar pozno v noč zadržali lepo število obiskovalcev. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno in prireditev zaključili ob polni svetlobi polne lune, s prijetnim vzdušjem v športnem parku Levpa.

 

Fotogalerija (Mitja Berlot):

ozio_gallery_nano