Tradicionalna kmečka prireditev Mušje dirke je tudi letos v Levpo na vrhuncu poletja, 10. avgusta,  že šesto leto zapored, privabila okrog 3000 obiskovalcev. Nov čar in prepoznavnost družabnemu dogodku je letos dala novost: kmečka nagradna igra. Srečni dobitniki prejeli muša, prašiča, kolo in 500 kg cementa. Aktiv podeželskih žena pripravil prodajno razstavo peciva in jedi.

ŠKT društvo Levpa in marljivi krajani so se tudi letos temeljito zagrizli v delo, trdno odločeni, da iztisnejo vse, kar se iztisniti da,  in pripravili eno najbolj odmevnih zabavno-turističnih prireditev v občini Kanal ob Soči, Mušje dirke.

Prireditev, ki sta jo tokrat povezovala humorist JAKA ŠRAUFCIGER in METOD ŠTRUKELJ, se je začela ob 15. uri, v Bizjakih, s povorko in predstavitvijo ekip. 14 tekmovalcev in 6 ekip, nekateri so prišli celo iz Bovca, Škofje Loke in Šentjakoba pri Ljubljani, se je moralo  krepko ogreti, saj verjetno že poznate mušje dirke in tiste mušje, »koketne korake«, ko malo zadirjajo, pa spet polagoma stopajo…. In ko našemu štirinožnemu bratu pride na misel, da se ustavi, je potrebno kar nekaj dobre volje, da se dirka nadaljuje. Ob takih priložnostih so nekaterim gledalcem usta »široko zlezla v nasmeh«.

Za uvod so se pomerili v kvalifikacijskih dirkah, nato v finalni. Štiri najboljši iz finalne dirke so se pomerili v spretnostni vožnji. Med ekipami je zmagala ekipa iz Loma, med posamezniki pa Janez Jugovic. Nagrade zmagovalcem sta podelila predsednik društva ŠKT Levpa, Miran Jug, in
župan občine Kanal ob Soči, Andrej Maffi.

Za pravi kmečki praznik je poskrbel Aktiv podeželskih žena, ki je pripravil prodajno razstavo domačega peciva in prodajo odličnih kulinaričnih dobrot: jote, kislega mleka, ocvirkov, žgancev in frtalje. Kratko in jedrnato: šle so v slast!
Adrenalina, željnim obiskovalcem, je kmečka nagradna igra z zanimivimi nagradami, kot so bile muš, prašič, kolo in 500 kg cementa, zagotovo izpolnila pričakovanja. Da pa je bilo po kmečko veselo do zgodnjih jutranjih ur, je zvečer poskrbela glasbena skupina Gamsi!

Vsakoletne mušje dirke v Levpi niso izzvenele. Še več, dobile so nekak pečat brezčasnosti, nekaj evropskega, saj so obiskovalci prišli tudi iz Nemčije, Italije in Nizozemske. So simbol sproščenosti in zdravja, saj vsi vemo, da je smeh  pol zdravja.
In čeprav so dirke, ……………..so  pravi obliž na rano sodobnega časa - HITENJA.

 

Nekaj utrinkov ...

ozio_gallery_nano