Izleti

 

Člani društva smo si v letu 2010 izbrali dva enodnevna izleta: "Oktoberfest" in "Dolenjsko". Prvega predvsem zaradi potešitve stare želje in uresničitve stare ideje, ko se je tovrsten izlet že predlagalo, slednjega pa zato, ker izleti po Dolenjski vedno znova navdihujejo. Oba izleta sta se nam vsak po svojih posebnostih zasidrala v spomin ...

Na Oktoberfest, ki je letos praznoval 200. obletnico v najstarejši deželi Nemčije Bavarski, smo odšli 2. oktobra. V prestolnici München smo si ogledali Marienplatz, kjer je pokopan Ludvik II z mestno hišo, stolnico, najbolj znano pivnico na svetu ter v panoramskem ogledu videli številne stvari. Še več pa smo slišali: od celotne daljne in bližnje zgodovine Bavarske, Nemčije, povezave s Slovenijo, vse o katoliškem mestu in umetnostnih slogih mesta do lestvice najboljših piv na svetu. Na enodnevnem izletu, ki si ga bomo za vedno zapomnili predvsem po utrujenosti in po številnih napotkih skrbnega vodiča, ki nas je peljal na »nevarno« pustolovščino z zemljevidi v rokah, smo se sprehodili po celotnem prizorišču Oktoberfesta, si napasili oči ob tradicionalnih bavarskih nošah, potehtali litrsko »kriglo« in okušali pristna bavarska piva in klobase ter sodelovali po besedah vodiča v dvomilijonskem valu množice, ki vsakoletno obišče Oktoberfest. Bavarci in Bavarke so veseli ljudje širokega srca in so nam v bodoče priporočili doživetje Oktoberfesta z vsemi prireditvami vsaj na tridnevnem izletu.

Utrinki:

ozio_gallery_nano

Po kratkem doživetju bavarske kulture in primerjanjem značilnosti z našo, smo se 6. novembra pustili razvajati v naši slovenski v že kar predprazničnem vzdušju. Na izletu na Dolenjsko smo okusili domačo hrano, slovenska vina, se poglobili v zgodovino, doživeli našo kulturo in tradicijo ter se poučili o razvoju slovenskega turizma danes. Najprej smo obiskali Rašico, domačijo Primoža Trubarja, šli v Kostanjevico na Krki, najmanjše in najstarejše mesto na Dolenjskem, si ogledali Novo mesto, kjer smo se fotografirali pri kapiteljski cerkvi sv. Nikolaja, se odpočili in uživali v okolici gradu Otočec ter za zaključek dneva imeli pokušnjo vin s prvo cvičkovo princeso gospo Leo Marijo Colarič na turistični kmetiji Colarič, ki nas je poučila tudi o razvoju turizma z oddajanjem številčnih zidanic, ki so arhitekturna dediščina oziroma o tako imenovanem Turizmu v zidanicah, novem slovenskem turističnem proizvodu. Na poti proti domu je iz našega avtobusa odmevalo petje in smeh, med drugim zaradi pripovedovanja »vicev«.

Utrinki:

ozio_gallery_nano

ŠKT društvo Levpa je tudi letos že tretjič zapored organiziralo tridnevni izlet. Letos je bil naš cilj Novi Sad in Beograd.

V četrtek, 29.9.2005 ob 24:00 se nas je vseh 40 udeležencev izleta zbralo na zbirnem mestu v Levpi in se tako podali "Balkanskemu vikendu" naproti. Pot nas je vodila mimo Ljubljane, Zagreba, Slavonskega Broda in Sremske Mitrovice v Novi Sad. Pot iz Levpe v Novi Sad je trajala celih 11 ur, tako da nam je med potjo prišel prav kakšen postanek, da smo si lahko razgibali naše "zakrnele noge" in spili kakšno kavico. Po prihodu v Novi Sad smo se namestili v hotelu Putnik ter si popoldne skupaj z lokalnim vodičem ogledali mesto. Popeljali smo se na trdnjavo Petrovaradin od koder je s trdnjavske terase lep panoramski pogled na Novi Sad in del Fruške gore. Po tipični balkanski večerji (čevapčiči, ražnjiči ...) nas je velika večina odšla v nekatere tipične balkanske bare s tovrstno glasbo, kjer smo se zabavali pozno v noč.

Naslednje jutro smo se odpeljali v Beograd, kjer nam je lokalna vodička pokazala glavne znamenitosti mesta. Prisostvovali smo pravoslavni poroki, si ogledali hram Svetega Save, ki je največja pravoslavna cerkev na Balkanu, zapeljali smo se do Hiše cvetja, se povzpeli na trdnjavo Kalemegdan. Pozno popoldne nas je Ipavčeva Angela gostoljubno sprejela na svojem domu, kjer nas je postregla z odojkom in drugimi odličnimi jedmi. Skupaj smo se poveselili ob slovenskih narodnih pesmih, ki nam jih je na kitaro zaigral Miran.

V nedeljo zjutraj smo lahko odšli na boljši trg ali v nakupovalno središče, kjer smo si še zadnjič lahko kupili kaj po ugodnih cenah. Tudi dolga pot proti domu se nam ob gledanju filmov, prepevanju in klepetanju ni zdela predolga. Kar nekako razočarani smo bili, ko smo ugotovili da smo vedno bližje domu. Čeprav nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno, saj smo se vse tri dni morali stiskati pod dežniki smo se z izleta po Srbiji vrnili z lepimi vtisi in v upanju, da bomo tudi naslednje leto kam odšli za par dni.

Vse dogodke tega vikenda pa so naši fotografi pridno beležili v svoje fotografske objektive.

 

Utrinki:

ozio_gallery_nano

Aktiv podeželskih žena deluje v okviru ŠKT društva Levpa. Že tretje leto zapored smo pripravili razstavo in prodajo domačega peciva. Izkupiček od letošnje prodaje smo namenili za enodnevni izlet v Bohinj.

Drugo septembrsko nedeljo se nas je preko štirideset zbralo na železniški postaji v Avčah. Z vlakom smo se odpeljali do Bohinjske Bistrice, nato pa z avtobusom v Bohinj. Ogledali smo si 50. jubilejno prireditev Kravji bal. Na prizorišču smo se ob zvokih narodno zabavne glasbe prijetno zabavali. Bohinjci so bili izvirni v ponudbi domače hrane in izdelkov domače obrti. Popoldne smo se z gondolo povzpeli na Vogel. Marsikomu je zastal dih ob pogledu na Bohinjsko jezero. Čeprav se je vreme že nekoliko poslabšalo, nam dobrega razpoloženja ni pokvarilo. Sprehodili smo se po Voglu in občudovali lepote tega gorenjskega bisera. Ura je prehitro minila in že smo se spustili v dolino. Čakala nas je še prijetna vožnja z ladjico po jezeru. Simpatični vodič nam je povedal marsikatero na račun Bohinjcev. Po obilnem kosilu smo se z ladjico zopet vrnili do Ukanca. Od jezera pa smo se peš sprehodili do avtobusa. Na poti smo pri gostilni zaslišali zvoke ansambla Vilija Resnika. Ta je posebej za "Levpo" zaigral nekaj pesmi.

Prijetno razpoloženi smo se z vlakom vrnili proti domu.

Ideja, da se za zaključek sezone ŠKT društva Levpa podamo na 3-dnevni izlet po Bosni in Hercegovini je sprva naletela na mnogo kritik: da je predaleč, da je preveč vožnje, da je ta izlet prenaporen... Po premisleku, kaj kdo zmore, smo pohiteli s prijavami, kajti avtobus za 50 oseb se je kar hitro napolnil. No, naj kar v uvodu povem, da smo vsi preživeli, da smo uživali v spoznavanju novih krajev in ljudi, čeprav nam vreme ni bilo ravno naklonjeno, da je bilo druženje prijetno, skratka preživeli smo čudovit vikend v sosednji Hrvaški ter Bosni in Hercegovini.