Nadaljuje se zgodba iz prejšnjih let. Snežnica postavlja na preizkušnjo našo potrpežljivost, vztrajnost, dobro voljo ter seveda dobre živce. Govorim o vremenu, ki ni bil nikoli naš zaveznik. No ja, če legenda pravi, da je na praznik Marije Snežne, 15. avgusta, nekoč snežilo, potem ni nič čudnega, če je letos tega dne deževalo ter da so se temperature spustile do 10° C. Kot vedno, Levpljani se ne damo kar tako in tudi letos smo "Snežnico" popestrili vsem nam, našim sorodnikom ter številnim obiskovalcem naših krajev.

Praznovanje se je začelo že dopoldne s slovesno sv. mašo v Nadavčah, ki jo je vodil lokalni župnik Jože Vidrih. V tej čudoviti gotski cerkvici se je zbralo veliko število vernikov iz Avč, Levpe in okoliških krajev ter naših zdomcev, ki se na ta dan radi vračajo domov.

Za pestro nedeljsko popoldne pa je letos že četrtič poskrbelo ŠKT društvo iz Levpe. Skoraj vseh 220 članov je sodelovalo v tej za nas največji prireditvi, vsak po svojih močeh in zmožnostih. S skupnimi močmi smo dokazali, da hočemo in zmoremo veliko in uspešno smo izpeljali že tradicionalne in vedno atraktivne mušje dirke.

V vednost: Muš je bil nekoč v naših krajih glavno tovorno vozilo, ki ga je danes zamenjal traktor. Prevažal je bremena in ljudi ter s tem olajšal življenje in delo na naših kmetijah, ki je bilo včasih trdo in neizprosno. Muš je prevažal bremena mnogo težja od njega samega in če se mu je zdel tovor pretežak, se je "dal dol". Danes je teh živali le še za peščico, zato smo poizvedovali ter jih našli v Lomu, Kozmericah ter v Kalu nad Kanalom.

 

Na mušjem dirkališču v Bizjaku se je kljub mrzlemu vremenu zbralo rekordnih 2500 obiskovalcev, ki so bili deležni veliko smeha ter zabave, za kar je poskrbelo 9 mušev in njihovih jahačev. Tekmovanje je potekalo v petih kategorijah, odvisno od ccm3 dirkalnikov. Da so muši nepredvidljivi in trmoglavi, so občutile tudi ženske in otroci, ki so se v svojih kategorijah pogumno spopadli s krožno dirko, v kateri je bilo potrebno čim hitreje prevoziti tri kroge. Zgodilo se je, da je v cilj prispel osel na jahaču in ne obratno, za kar si je tekmovalec prislužil nagrado "najatraktivnejši". V najbolj napetem trenutku, ko se je šlo za zmago med dvema mušema, je eden izmed njiju tik pred ciljno črto obrnil in vozil v nasprotni smeri in zmaga je šla po zlu. Jahači so si pomagali z vsemi mogočimi zvijačami, toda še enkrat več so dokazali že znano trditev "muš je muš" in v največji želji po čim hitreje prevoženem krogu je jahača pustil na cedilu. Letošnja novost "dirka znanih osebnosti" je bila dobro sprejeta, za kar so poskrbeli župan občine Kanal ob Soči - g. Miran Ipavec, predsednik ŠKT društva Levpa - g. Miran Jug, predsednik SSD Mengeš - g. Brane Šušteršič, pevec g. Gianni Rijavec ter direktor trženja Salonit Anhovo - g. Robert Vidič. In če je na nogometnih turnirjih v Levpi že vnaprej znano, kdo so najboljši nogometaši, je na mušjih dirkah zgodba drugačna. To je tekmovanje, ki vedno poskrbi za presenečenja in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Ta prestižna nagrada je letos povsem zasluženo oddana v Tolminski Lom, v roke jahaču Jerneju z mušem Cepcem. Čestitke!

V obračunu, kdo bo hitreje sestavil voz ter prevozil z mušem tri kroge, je slavila ekipa iz Loma, toda le za malenkost slabši so bili Mengšani. Z malo več treninga in spretnih prstov bi se dalo sotekmovalce premagati. Izziv za naslednje leto? Bili pa so nagrajeni za najboljšo ekipo - za najboljše navijače, kar pa tudi nekaj velja.

Da pa ne bi bilo obiskovalcem dolgčas med posameznimi dirkami, je poskrbel domači humorist Trbežniku Jušto in z radia Koper vsem dobro znana Orijana in Feručo. Tudi letos je za bogato gostinsko ponudbo poskrbel kot že tolikokrat doslej aktiv podeželskih žena z razstavo in prodajo domačega peciva. Posebnost je bila tudi prodaja domačih jedi kot so jota, kislo mleko, žganci, ocvirki in frtalja. Težko se je bilo upreti tudi bogatemu srečolovu, za kar so poskrbeli številni sponzorji in donatorji. Skratka, za vse obiskovalce se je našlo kaj zanimivega in nihče se ni dolgočasil.

Po podelitvi denarnih nagrad, pokalov, priznanj ter zmagovalnih vencev smo se preselili v športni park Levpa, kjer smo se zavrteli ob zvokih skupine Malibu. Najvztrajnejši smo se zabavali do zgodnjih jutranjih ur.


Zahvaljujemo se generalnemu sponzorju Primorske novice ter vsem ostalim sponzorjem in donatorjem, ki so sodelovali na prireditvi.

Nekaj utrinkov iz prireditve ...

ozio_gallery_nano