Dolgoletna želja leta 2002 uresničena

Glavni pobudnik, ki je že v letu 2001 začel uresničevati svojo dolgoletno željo in seveda tudi željo mnogih vaščanov KS Levpa, da bi na vasi potekalo več kulturnih in športnih prireditev je bil Miran Jug. Ustanovitev društva so narekovale tudi vse večje potrebe po zbliževanju ljudi na vasi ter upanje, da bi krajani dobili svoj prostor, ki bi bil zbirališče in kraj dogajanja. Želja vseh, ki jim družabno življenje v domačem okolju nekaj pomeni, se je uresničila 11. 7. 2002 na ustanovnem občnem zboru društva na igrišču v Levpi, katerega se je udeležilo 27 krajanov Levpe.

Jeseni 2002 je društvo izrazilo željo, da bi organiziralo pohod po KS Levpa, zato se je zaradi boljše organizacije ter finančnih ugodnosti preregistriralo iz športnega kulturnega društva v športno kulturno turistično društvo.

Prve dejavnosti društva

V letu 2002 je Športno kulturno društvo Levpa organiziralo nogometni turnir ter "Snežnico" z mušjimi dirkami. Tako imenovan praznik na dan Marije Snežne z mušjimi dirkami ima daljšo tradicijo. V tem letu pa je praznik, poleg velikega števila domačinov, privabil tudi druge goste.

Člani društva smo veliko truda in svojega časa namenili v letu 2002 tudi igrišču v Levpi, in sicer njegovi dograditvi, urejanju njegove okolice ter postavitvi brunarice pri njem. Naše navdušenje in veselje ob vsem je bilo nepopisno. Ponosno in v šali smo takrat dejali, da imamo že pravi športni center.

Prve zapisane omembe našega dela

Most - lokalni časopis Občine Kanal ob Soči, oktober 2003 (leto 1, št. 1) na strani 15.

http://www.obcina-kanal.si/mma_bin.php/$fId/2008111913002621/$fName/Most+1.pdf