23. maja 2009 je bil v Levpi s strani ŠKT društva Levpa organiziran 7. pohod »Kje so tiste stezice«, v okviru Pohodniške transverzale 2009 po banjško-trnovski planoti.

 

Organiziran pohod se je pričel ob 9. uri v športnem parku Levpa, a se je takrat z vodiči po stezicah odpravilo bore malo obiskovalcev. Pohodniki so neučakano in neposlušno na pot krenili razdeljeni v manjše skupine že veliko prej, kot je bil naznanjen začetek pohoda. Kljub ponovljenemu obvestilu o uri odhoda predsednika društva g. Mirana Juga, niso počakali na uraden odhod. Tako niso uspeli slišati legende o Gradu – hribu nad Levpo, kjer je bil nekoč pravi grad. Tisti, ki smo poslušno odšli, smo tako imeli za popotnico legendo in si že na začetku pričarali pravljično popotovanje.

 

Pohoda, enaindvajset kilometrski in devet in pol kilometrski, sta potekala v obratni smeri kot lansko leto. Daljši je zajemal 22 zaselkih KS Levpa. Pohod »Kje so tiste stezice« je znan po gostoljubju domačinov različnih zaselkov, ki pohodnike prijazno sprejmejo s pijačo in jedačo, nekje celo s harmoniko. Obiskovalci se tako lahko med pohodom okrepčajo in si odpočijejo v hladni senci ter prijetnem vzdušju. Tako je bilo tudi letos. Števila pohodnikov je bilo, zaradi razdrobljenosti, nemogoče prešteti. Po uradnih podatkih pa jih je bilo po pričakovanju veliko. Posledica razdrobljenosti oz. zavest o tem je pohodnike ovirala pri izbiranju poti, kljub temu, da so bile izredno dobro označene (table za oba pohoda, markirni trakovi, opozorila na visokonapetostnih žicah ob pašnikih). Tako so se na kakšni stezici pohodniki srečevali v obe smeri, a s šalo na svoj račun se je vse rešilo. Naj omenimo še za nekatere zanimivo doživetje na delu daljšega pohoda, natančneje od zaselka Robi proti Bizjaku, kjer vodi steza skozi pašnik in smo imeli priložnost videti naše mlekarice čisto od blizu.

 

Udeleženci pohoda so tako, poleg skrbi za zdravje in radovednosti, potešili še želje po obujanju spominov, po ponovni hoji po stezicah, po občutku nostalgije in občutili neposreden stik ljudi z naravo ter z atmosfero dobrih in poštenih ljudi…

 

Pohodnike so na cilju v Športnem parku Levpa pričakali zaslužen napitek s kosilom, viže narodno-zabavne glasbe, razstava peciva, različne promocijske brošure in dobro vzdušje. Dan, ki ga je zaznamoval pohod v okviru cerkvenega in krajevnega praznika v Levpi, je zaokrožila zabava s plesom, za katero je poskrbel Duo 57.